Recept Royal Icing

 

 

 

 

 

Ingredienten:

- 750 gr. gezeefd suikerbakkerspoeder

- 4 eetlepels (40 gram) gezeefd meringue-poeder

- scheutje citroensap of 1 kleine theelepeltje cream of tartar of 1/2 klein (!) theelepeltje wijnsteenzuur

- water

 

Bereiding (in de stevige basis-consistentie)

Zeef de suikerbakkerspoeder en het merinque-poeder boven de mengkom van je (staande) mixer en voeg ook het citroensap/cream of tartar/wijnsteenzuur toe. Gebruik de vlinderhaak en zet je mixer aan op de laagste stand. Voeg terwijl de mixer draait langzaam kleine scheutjes water toe totdat een dik, romig mensel ontstaat met een glanzend witte kleur (denk aan tandpasta/roomijs). De icing is klaar wanneer pieken rechtop blijven staan.

Let op! Het mengsel zal eerst heel klonterig lijken maar geef je mixer even de tijd om te alles goed te mengen voordat je meer water toevoegd. Mix altijd op de laagste stand en zo kort mogelijk zodat er niet teveel lucht in de icing komt.

Dit is de basis: een stevige consistentie die heel geschikt is om langer te bewaren en die gebruikt voor het spuiten van bijvoorbeeld bloemen en blaadjes.

 

Middelste lijntjes-consistentie

Voeg druppelsgewijs extra water toe tot zich nog wel pieken vormen maar de punten direct omvallen. Deze consistentie is geschikt voor het spuiten van lijnen, tekst en decoraties.

 

‘Vloeibare’ consistentie (25 seconden icing)

Voeg druppelsgewijs water toe tot de icing in je mengkom er 25-30 tellen over doet om helemaal te egaliseren (denk bij deze consistentie aan milkshake/vla). Het opppervlak van de icing in de kom moet na 25-30 tellen dus zo glad/egaal zijn als je de glazuur-onderlaag op je koekjes ook zou willen. Deze vloeibare icing is geschikt voor zowel het omlijnen als invullen van de koekjes.

 

Tips

- Dek je Royal icing en spuitmondjes altijd af met een vochtige doek of deksel/dopje anders droogt het op en vormt zich een korst/klontjes.

- Heb je per ongeluk teveel water toegevoegd bij de bereiding in de mixer en blijven de pieken niet rechtop staan? Voeg dan schepje voor schepje wat extra suikerbakkerpoeder toe totdat de icing stevig genoeg is.

 - Luchtdicht verpakt in een bakje is de Royal icing in de ijskast heel lang houdbaar (in principe kun je de houdbaarheid van het meringue poeder aanhouden). De vloeibare consistentie is evenlang houdbaar maar is onstabiel en moet daarom voor gebruik altijd weer even goed doorgeroerd worden.

- Gebruik liever geen handmixer voor het bereiden van de Royal icing. De basis-consistentie is zó stevig dat een handmixer kan doorbranden. Heb je geen keukenmachine met deeghaak? Maak de Royal icing door met (met de hand) met een vork 200 gr. suikerbakkerspoeder per keer met een eetlepel meringue-poeder te mengen in een kom en voeg hieraan geleidelijk druppels water toe tot een dike, stevige pasta ontstaat.

 


© 2010-2020 De Koekenbakkers - All rights reserved

Naar het overzicht